Goethe-Institut si Ansamblul Propuls prezinta: 'Concert de Desen' la UNMB

Goethe-Institut București împreună cu Ansamblul Propuls vă invită la un nou concert-premieră în România, duminică, 28 octombrie, de la ora 19:00, în Sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București: Un compozitor legendar, o lucrare pentru orice hartă astrologică: Karlheinz Stockhausen - Tierkreis (Zodiac). Un fascinant „concert de desen” în care se întâlnesc Zodiac – lucrare aparţinând legendarului creator german Karlheinz Stockhausen și desenul live în performance-ul artistei elvețiene Kati RickenbachCelebră pentru romanele grafice publicate și pentru activitatea de editor al revistei Strapazin, Kati Rickenbach se alătură Ansamblului Propuls și abordează într-un mod excepțional și inovativ practica desenului live. „Concertele de desen” sunt specifice, de obicei, unor zone muzicale precum electro, pop sau muzică improvizată, iar în România singurele evenimente de acest tip au fost realizate prin colaborarea dintre muzicieni electro şi street artists.
Proiectul actual îngemănează sonor două variante ale TierkreisTrio-Version și Kammerorchester-Version – propunând o abordare excepţională a genului prin întâlnirea pe scenă a unei desenatoare originale şi a muzicii lui Stockhausen, în mod paradoxal puţin cunoscută publicului românesc. Tierkreis (Zodiac) este cea mai populară şi, probabil, cea mai frecvent interpretată lucrare a lui Stockhausen. Ca un tribut adus compozitorului, din 2009, melodia din Tierkreis corespunzătoare semnului zodiacal curent este cântată în fiecare zi, la amiază, de către instalația de 48 de clopote aflată în turnul primăriei din Koln.
În timp ce compunea piesele din Zodiac, Stockhausen s-a dedicat studiului astrologiei şi al celor douăsprezece caractere umane asociate cu cercul zodiacal. Ulterior, el declara: „La inventarea fiecărei melodii mă gândeam la firea unor copii, prieteni, cunoștințe născute în zodia corespunzătoare și am studiat mai aprofundat tipurile umane după zodii. Astfel, toate melodiile sunt, în orice privință și sub orice aspect, în armonie cu trăsăturile zodiei respective și se pot descoperi multe legități ascunse, dacă se ascultă în mod repetat o melodie și i se privește mai îndeaproape construcția.” 
Karlheinz Stockhausen s-a impus în avangarda muzicii electronice și a serialismului integral încă de la mijlocul anilor ‘50. Lucrările sale cele mai importante acoperă o plajă vastă de stiluri și de medii componistice, atestând interesul larg al creatorului vizavi de ştiinţă, tehnologie, religie, cosmologie şi mistică. Influenţa artei sale a depășit granițele muzicii culte, contribuind la formarea stilului unor muzicieni precum Miles Davies, Herbie Hancock, Frank Zappa și Beatles.
Evenimentul este organizat de Goethe-Institut Bucureşti în colaborare cu Asociația Propuls, iar parteneri sunt Sâmbăta Sonoră, Asociația Jumătatea plină, Universitatea Națională de Muzică București și Fundația Română pentru Excelență în Muzică. 
Intrarea este liberă.

0 comentarii: