O selectie de Palme d'Or la Les Films de Cannes a Bucarest

Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale toamnei. Pe lângă întâlnirile cu regizorii Matteo Garrone şi Elia Suleiman şi premierele unor filme mult-aşteptate din selecţia oficială a Cannes-ului, festivalul aduce în atenţia publicului o selecţie de scurtmetraje de Palme d’Or şi un nume despre care cinefilii vor auzi probabil peste câţiva ani: L. Rezan Yeşilbaş. 


Tânărul regizor turc care a obţinut anul acesta Palme d’Or pentru scurtmetraj cu „Sessiz – Be Deng”/ „Silent” este unul dintre invitaţii speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul este povestea unei femei care merge să-şi viziteze soţul în închisoare, în 1984, la Diyarbakir. Dar ea nu vorbeşte decât kurdă, limbă strict interzisă în penitenciar, ceea ce face imposibilă pronunţarea măcar a unui singur cuvânt. 
Sessiz – Be Deng” va rula într-un calup de scurtmetraje premiate cu Palme d’Or care mai cuprinde trei filme recente şi două titluri româneşti distinse cu acest trofeu în trecut: „Cross” (r. Maryna Vroda, Palme d’Or 2011), „Chienne d’histoire” (r. Serge Avédikian, Palme d’Or 2010), „Cântecele renașterii” (r. Mirel Ilieșiu, Palme d’Or 1969), „Scurtă istorie” (r. Ion Popescu-Gopo, Palme d’Or 1957).   
Născut în 1977, L.Rezan Yeşilbaş a absolvit în 2008 secţia de cinema a Universităţii din Marmara. Scurtmetrajul său „Hüküm”/ „Jugement” este primul film din aşa-zisa „trilogie feminină” şi a fost selectat în mai multe festivaluri internaţionale. Al doilea este „Sessiz -Be Deng”, iar al treilea e în curs de realizare. Regizorul se va întâlni cu publicul şi cu tineri regizori români selectaţi în programul Romanian Short Waves miercuri, 24 octombrie, la Meeting Point-ul de la Institutul Francez, după proiecţia de la ora 16.00, de la Cinema Elvira Popescu. 
Titlurile selecţionate în ultimii doi ani la Romanian Short Waves, programul de scurtmetraje prezentat în cadrul Short Film Corner, o secţiune dedicată filmului scurt la Cannes Market, vor fi proiectate, la rândul lor, în festival. Nouă scurtmetraje au fost la Cannes 2012 – regizate, printre altele, de Adrian Sitaru, Radu Potcoavă, Millo Simulov sau Marius Iacob – al zecelea, „Tabăra din Răzoare”, de Cristi Iftime, fiind proiectat în secţiunea Cinefondation. În 2010, opt filme scurte au figurat în selecţia Romanian Short Waves. Unii dintre regizori vor asista la proiecţii şi se vor întâlni cu publicul. Proiectul este coordonat de Asociaţia Culturală Secvenţe.
Sub titulatura Cannes acum 50 de ani/ Cannes il y à 50 ans, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă şi trei filme din selecţia pe 1962 a festivalului: drama psihologică „Cléo de la 5 la 7”, de Agnès Varda, „Procesul Ioanei d’Arc”, filmul lui Robert Bresson distins cu Premiul Juriului (ex-aequo), şi „S-a furat o bombă”, al lui Ion Popescu Gopo, o parodie a filmelor cu spioni, o comedie burlescă ce ironiza politica înarmării atomice.
Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cu filmul colectiv „7 zile în Havana”, în prezenţa regizorului Elia Suleiman, și se va închide cu „După dealuri”, de Cristian Mungiu, pe 25 octombrie.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial: http://filmedefestival.ro/2012/program/
***
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi cu concursul Institutului Francez din Bucureşti. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.
***
Partenerii evenimentului sunt Orange România, Enel România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova București, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), Hotel Epoque, Illy, Innova.
Mașina oficială a evenimentului va fi noul BMW Seria 7.
Cu o implicare în proiecte culturale la nivel mondial care a devenit deja tradiție în ultimii 40 de ani, BMW continuă anul acesta seria parteneriatelor cu festivalul Les Films de Cannes à Bucarest. BMW Group Romania s-a alăturat celei de-a treia ediții a evenimentului, noul BMW Seria 7 fiind declarat mașina oficială a festivalului. BMW susține arta în toate formele sale ca manifestare a creativității și inovației, indiferent că vorbim despre muzică, arhitectură, pictură sau film. Cele mai recente proiecte internaţionale au inclus asocierea cu Guggenheim Fundation şi Tate Modern, sau colaborarea cu faimosul artist Jeff Koons pentru realizarea ultimului BMW Art Car.

Noutățile, informațiile despre bilete și programul Les Films de Cannes à Bucarest vor putea fi consultate pe site-ul www.filmedefestival.ro. Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la 0720 722 107. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

0 comentarii: