Masterclass Elia Suleiman, întâlniri cu Matteo Garrone și premiera „Reality”

După un weekend cu proiecții sold out, o lansare de carte și câteva filme memorabile, Les Films de Cannes à Bucarest începe săptămâna în forță, cu unul dintre cele două masterclass-uri programate la această ediție, cel al lui Elia Suleiman. Luni, 22 octombrie, de la 12.30, în Sala de cinema a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, regizorul palestinian va vorbi despre regie și despre filmele sale. Moderatori vor fi criticii de film Andrei Gorzo și Andrei Rus. Masterclass-ul este dedicat atât studenților cât și pasionaților de film, intrarea fiind liberă.
În prezența unui public numeros, Elia Suleiman și Cristian Mungiu au deschis festivalul vineri seara, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Cineastul palestinian s-a întâlnit cu spectatorii la proiecțiile filmelor sale, „Divine Intervention” și „The Time that Remains”.

Ziua de luni îl aduce în fața publicului pe Matteo Garrone, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes 2012 cu „Reality” și unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani. Cineastul italian va răspunde întrebărilor spectatorilor după proiecțiile filmelor „L’Imbalsamatore” (13.30, Cinema Studio), „Gomorra” (15.00, Elvira Popescu) – acesta din urmă distins cu Marele Premiu la Cannes în 2008 și aflat în topul celor mai bune filme din anul respectiv - și „Reality”, adus în premieră în România. Filmul va rula de la 18.30, la Cinema Studio, în prezența renumitului regizor.
Reality” vorbeşte despre iluzia celebrităţii şi despre felul în care televizorul ne modelează vieţile. Luciano (Aniello Arena) e un vânzător de peşte din Napoli, tată a doi copii şi, la ocazii, entertainer al familiei. Când la mall-ul din oraş au loc audiţii pentru show-ul „Big Brother”, Luciano se prezintă şi ajunge curând să creadă că viaţa lui se va schimba complet, că va fi celebru şi bogat; realitatea se deformează prin prisma telerealității şi nimic nu mai pare la fel.
Tot luni, de la 12.00, la Cinema Studio, va rula unul dintre cele trei filme incluse în program sub titulatura Cannes acum 50 de ani/ Cannes il y à 50 ans: S-a furat o bombă”, de Ion Popescu Gopo, o parodie a filmelor cu spioni, o comedie burlescă ce ironiza politica înarmării atomice. Filmul a fost proiectat la Cannes în 1952 și va fi introdus de criticul Călin Căliman.
O a doua proiecție vor avea și trei dintre cele mai așteptate filme de la această ediție: „Holy Motors”, regizat de Leos Carax (20.30, Cinema Elvira Popescu), „Like Someone in Love”, de Abbas Kiarostami (18.30, Cinema Elvira Popescu) și „Cosmopolis”, al lui David Cronenberg (16.30, Cinema Studio).
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial: http://filmedefestival.ro/2012/program/
***
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi cu concursul Institutului Francez din Bucureşti. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.
***
Partenerii evenimentului sunt Orange România, Enel România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova București, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), Hotel Epoque, Illy, Innova.
Mașina oficială a evenimentului va fi noul BMW Seria 7.
Parteneri media: Digi 24, România Liberă, Radio Guerilla, Hotnews.ro, Ziare.com, BeWhere, Zile şi nopţi, Cinematique, LiterNet.ro, Port.ro, Cinemarx.ro, Urban.ro, Studentie.ro, Filmreporter.ro, b365.ro, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Decât o revistă, Urban Things, Getlokal.ro, Smile Media, Spectacular TV, Cărtureşti.
Noutățile, informațiile despre bilete și programul Les Films de Cannes à Bucarest vor putea fi consultate pe site-ul www.filmedefestival.ro. Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la 0720 722 107. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

0 comentarii: