Anim'est - 12 octombrie

De la ora 22:00 la Cinema Studio, cei care nu au reușit să ajungă la prima proiecție vor avea șansa să vizioneze Alois Nebel. După ce a avut premiera anul trecut la Veneţia (în afara competiţiei) şi s-a plimbat prin festivaluri ca Toronto sau Karlovy Vary, Alois Nebel (r. Tomáš Lunák) va fi proiectat în premieră naţională în competiţia Anim’est 2012. Propunerea Cehiei pentru Oscar de anul acesta, Alois Nebel este o animaţie alb-negru extrem de ataşantă: spre sfârşitul anilor ’80, un dispecer dintr-o gară din apropierea graniţei se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul, prilej numai bun pentru o privire asupra istoriei zbuciumate a Europei secolului al XX-lea. Filmul este bazat pe o trilogie de benzi desenate de Jaroslav Rudiš şi Jaromír 99: realizat prin rotoscoping, tehnica prin care jocul actorilor este convertit în animaţie, el păstrează vibe-ul noir, de comics, îndulcit însă din când în când cu tandreţea din personaje.

 
După zile pline de delicii pentru ochi, festivalul Anim'est își va închide oficial cea de-a șaptea ediţie cu un festin audio-vizual, combinând animaţia cu muzica: în 2010 au fost animaţiile britanicului Phil Mulloy pe muzica lui Alexander Bălănescu, iar anul trecut, filmele mute ale pionierului rus al animaţiei Ladislas Starewich au fost acompaniate de cvartetul sloven Vlasov's Best Friends. Anul acesta e rândul Sonja & Band, un proiect extrem de interesant în care animaţia live şi muzica vă vor lăsa un aftertaste fin după cea de-a şaptea ediţie a festivalului.
Olandeza Sonja van Hamel cântă, scrie versuri şi lucrează ca ilustrator şi designer - toate faţetele ei vor conspira pe 13 octombrie pe scena cinematografului Patria pentru un spectacol de neuitat după gala de decernare a premiilor Anim’est.
După ce a absolvit Academia de arte Gerrit Rietveld din Amsterdam, Sonja a format duetul Bauer împreună cu Berend Dubbe, iar în 2011 a lansat albumul Transcendental Man, produs de Ken Stringfellow (The Posies, R.E.M). Pentru că artistul vizual din ea nu se putea lăsa mai prejos, şi-a creat un gen foarte personal de show, însufleţindu-şi muzica cu ceea ce Sonja numeşte ”draw clips” - clipuri filmate şi proiectate în timpul concertelor.
Fie că vorbim de pop-up books, de personaje conturate în decoruri care se schimbă odată cu suportul ca în Parallel Lives, de construcţii din carton pe care le construieşte cu mâna ei şi le manevrează live în timpul spectacolului, cum a făcut în The Roman Empire, sau de desene ample care circulă prin faţa camerei (Why Do People Talk?), creaţiile Sonjei se mulează pe melodii când melancolice, când jucăuşe, cu ajutorul instalaţiilor create de fotograful Eddo Hartmann. Un concept de succes, dacă e să ne luăm după festivalurile de animaţie şi literatură din Olanda, Spania, Germania şi chiar China care i-au avut ca invitaţi pe olandezi.
Mai multe informații despre Sonja & Band puteți găsi la http://www.sonjavanhamel.nl/ sau pe pagina de facebook www.facebook.com/sonjavanhameldrawclips.
Evenimentul de închidere este organizat cu sprijinul Ambasadei Olandei.
Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est se va desfăşura la Bucureşti între 5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio și Club Control.

Cine nu a ajuns la deschiderea Anim’est, mai are șansa de a vedea ParaNorman de la ora 20:00, la Studio.
ParaNorman va fi proiectat în premieră în România, pentru spectatorii Anim'est, la câteva săptămâni de la lansarea din Statele Unite, programată pe 17 august. Regizată de Sam Fell (The Tale of Despereaux, Flushed Away) și Chris Butler, după o poveste scrisă de acesta din urmă, animația creată în stop-motion 3D este al doilea proiect de anvergură lansat pe ecrane de studioul Laika, după succesul Coraline (r. Henry Selick, 2009), nominalizat la Oscar și la Globul de Aur la categoria Cea mai bună animație. După proiecția de la Anim’est, ParaNorman va fi lansat pe marile ecrane din România de către distribuitorul RoImage.
ParaNorman este un thriller-comedie al cărui protagonist, un băiețel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombies, fantome, vrăjitoare și - cel mai rău - cu adulți, în încercarea de a-și salva orășelul de revolta care se pregătește în adâncuri, sub morminte. Cei care și-au împrumutat vocile personajelor din ParaNorman sunt Kodi Smit-McPhee, Casey Affleck, Anna Kendrick, John Goodman, Leslie Mann, Jeff Garlin, Christopher Mintz-Plasse, Elaine Strich, Tempestt Bledsoe, Bernard Hill și Alex Borstein.

0 comentarii: