A inceput Les Films de Cannes a Bucarest

A început Les Films de Cannes à Bucarest! Timp de o săptămână, cinefilii au parte de întâlniri cu regizori şi actori renumiţi, premiere venite direct de la Cannes, masterclass-uri şi discuţii la Meeting Point-ul de la Institutul Francez. După deschiderea cu „7 Days in Havana”, filmul colectiv  distribuit în cinematografe de Independenţa Film şi proiectat în prezenţa regizorului Elia Suleiman, weekend-ul continuă cu mai multe suprize pentru spectatori, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Elia Suleiman, unul dintre cei apreciaţi regizori contemporani, se va întâlni cu spectatorii de două ori sâmbătă, 20 octombrie: la Cinema Elvira Popescu, de la 13.30, la proiecţia filmului „The Time that Remains” (Cannes 2009) şi la Cinema Studio, de la 15.00, la „Divine Intervention” (Premiul Juriului şi Premiul criticii, Cannes 2002), două filme profund personale despre conflictul dintre Israel şi Palestina. Regizorul va răspunde întrebărilor publicului la finalul fiecăreia dintre cele două proiecţii.
Filmul preferat al criticii internaţionale la Cannes 2012, „In the Fog”, regizat de ucraineanul Sergei Loznitsa şi cu Vlad Ivanov în distribuţie, este unul dintre titlurile de neratat ale weekend-ului. Drama de război în care actorul român joacă rolul unui căpitan nazist a obţinut Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film). Imaginea este semnată de Oleg Mutu, singurul director de imagine cu două filme în competiţia de anul acesta de la Cannes: „După dealuri” şi „In the Fog”. La finalul proiecţiei, Vlad Ivanov va povesti despre rolul său, colaborarea cu Sergei Loznitsa şi despre dificultăţile acestei producţii.
O recomandare a zilei este şi „Beasts of the Southern Wild”, de Benh Zeitlin, cel mai tandru și magic film din selecția canneză de anul acesta, premiat cu Camera d’Or, Premiul FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard și o mențiune a Juriului Ecumenic. Pelicula va rula sâmbătă, de la 17.00, la Cinema Elvira Popescu.
Probabil unul dintre cele mai aşteptate filme din program, „Holy Motors”, în regia lui Leos Carax, va rula de la 18.00, duminică, la Cinema Studio. Considerat unul dintre filmele nedreptăţite de palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes şi notat cu 4 sau 5 stele de majoritatea criticilor, „Holy Motors”, a fost decretat cel mai interesant experiment vizual şi scenaristic al ediţiei. De la 20.30, tot la Cinema Studio, este programată mult-aşteptata premieră „Cosmopolis”, în regia lui David Cronenberg, cu Robert Pattinson în rolul unui tânăr miliardar.
Proiecţia va fi precedată, de la 18.30, la Meeting Point-ul de la Institutul Francez, de lansarea oficială a cărţii lui Don DeLillo, „Cosmopolis”, apărută în colecţia „Biblioteca Polirom”. Despre cel de-al 13-lea roman al celebrului scriitor şi transpunerea lui pe marele ecran vor vorbi traducătoarea Veronica Niculescu, scriitorul Cristian Teodorescu şi criticul de film Ileana Bîrsan.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial: http://filmedefestival.ro/2012/program/
***
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi cu concursul Institutului Francez din Bucureşti. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.
***
Partenerii evenimentului sunt Orange România, Enel România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova București, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), Hotel Epoque, Illy, Innova.
Mașina oficială a evenimentului va fi noul BMW Seria 7.

0 comentarii: