Ziua Matteo Garrone la Les Films de Cannes

Les Films de Cannes à Bucarest continuă marți, 23 octombrie, cu masterclassul invitatului special Matteo Garrone. De la 12.30, în Sala de cinema a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, cineastul italian va discuta despre filmele sale cu criticul Andrei Gorzo. Intrarea este liberă.

Câștigătorul Marelui Premiu la Cannes 2012 s-a întâlnit cu publicul bucureștean luni, 22 octombrie, după proiecțiile filmelor „L’Imbalsamatore”, „Gomorra” și „Reality”, acesta din urmă adus în premieră în România. „Reality”, un film despre iluzia celebrității în epoca televiziunii și a internetului, va putea fi văzut și marți, de la 20.00, la Cinema Elvira Popescu.


Unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani, autor al filmelor „Gomorra” (2008) și „Reality” (2012), ambele distinse cu Marele Premiu la Cannes, Matteo Garrone este considerat - alături de Paolo Sorrentino - cineastul care a revigorat cinema-ul italian. Preocuparea sa pentru realism, preferinţa de a lucra cu actori non-profesionişti şi amprenta vizuală puternică sunt câteva dintre trăsăturile care i-au adus comparaţiile cu neorealiştii italieni ai anilor 60.

Matteo Garrone s-a născut în 1968, la Roma. A fost asistent de cameraman, înainte de a se apuca de pictură, apoi de regie. Premiile au venit de la primul exercițiu de regie, „Silhouette” (1996), un scurtmetraj premiat cu Sacher d’Oro, trofeu susținut de Nanni Moretti. Debutul a venit un an mai târziu, cu „Terra di Mezzo” (1997), drama unor emigranţi. A mai regizat „Ospiti”, distins cu premiul Kodak la Veneţia, în 1998, „Estate Romana” (competiţie, Festivalul de la Veneţia, 2000), „L’Imbalsamatore” (Quinzaine des Réalisateurs, 2002) şi „Primo Amore” (Ursul de Argint pentru muzică la Berlin, 2004).

Tot marți, două dintre filmele de anul acesta de la Cannes vor putea fi văzute pentru prima dată de spectatorii din România: „The Angels’ Share”, a 11-lea film cu care Ken Loach intră în selecția oficială de la Cannes (Cinema Studio, 18.00), și „Killing them Softly” (Cinema Studio, 20.00), de Andrew Dominik, cu Brad Pitt în rolul principal.




Un alt must see al serii este „White Elephant”, al renumitului regizor Pablo Trapero, care poate fi văzut de la 18.00, la Cinema Elvira Popescu.


Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial: http://filmedefestival.ro/2012/program/
***
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi cu concursul Institutului Francez din Bucureşti. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.
***
Partenerii evenimentului sunt Orange România, Enel România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova București, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), Hotel Epoque, Illy, Innova.
Mașina oficială a evenimentului va fi noul BMW Seria 7.
Parteneri media: Digi 24, România Liberă, Radio Guerilla, Hotnews.ro, Ziare.com, BeWhere, Zile şi nopţi, Cinematique, LiterNet.ro, Port.ro, Cinemarx.ro, Urban.ro, Studentie.ro, Filmreporter.ro, b365.ro, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Decât o revistă, Urban Things, Getlokal.ro, Smile Media, Spectacular TV, Cărtureşti.
Noutățile, informațiile despre bilete și programul Les Films de Cannes à Bucarest vor putea fi consultate pe site-ul www.filmedefestival.ro. Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la 0720 722 107. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

0 comentarii: