Nicolaus Schafhausen numit curator al BB6 - Bucharest Biennale 6

BUCHAREST BIENNALE 6 – Bienala Internațională de Artă Contemporană București- va fi deschisă în perioada 23 Mai - 20 Iulie 2014 și va fi curatoriată de Nicolaus Schafhausen, directorul Kunsthalle Wien. Aceasta va marca și prima cooperare dintre Bucharest Biennale și Kunsthalle Wien, ce va crea un nou tip de dialog între București și Viena.

Bucharest Biennale promovează cunoașterea și propagarea culturii – în special în domeniul artelor – prin intermediul cooperării și al schimburilor culturale în interiorul Europei și dincolo de granițele sale, elaborând concomitent strategii ce stimulează înțelegerea reciprocă și oferă posibilități comprehensive din perspective diverse. Bucharest Biennale este interesată de legătura dintre practica creativă și dezvoltarea socială, de legăturile dintre contextele locale, europene și globale.
Bucharest Biennale își dorește să opereze într-un mod sensibil și competent în lucrul cu "celălalt" ca o "alteritate" din spații culturale distincte.

Prin modelul de succes pe care l-a impus în edițiile precedente, Bienala și-a stabilit poziția pe scena internațională ca fiind una dintre cele mai importante Bienale din Europa.

Prin numirea unui curator inovativ și de succes precum Nicolaus Schafhausen, Bienala București va continua tradiția de explorare a diverselor moduri de abordare a orașului, într-un context global.
Tema centrală a celei de-a șasea ediții Bucharest Biennale va fi vizibilă în reprezentări diferite ale conceptului-pereche Belonging & Longing (Apartenență și Absență). Se va concentra pe teme legate de natura imperfectă/deschisă a identităților (naționale), cu forțele inversate ale dorinței pentru identitate și individualism și efectele lor structurale în percepția Celuilalt și a Sinelui.

Nicolaus Schafhausen a studiat istoria artei și a lucrat ca artist înainte de a-și începe cariera de curator. A activat ca director artistic la Künstlerhaus Stuttgart, și director la Frankfurter Kunstverein. A fost curator la Institutul Nordic pentru Artă Contemporană din Helsinki (NIFCA) și directorul fondator al European Kunsthalle, o inițiativă pentru fondarea unei noi instituții de artă în Cologne. Din 2006 până în 2012 a condus Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. Nicolaus Schafhausen a fost curatorul German Pavilion pentru edițiile 52 și 53 ale Venice Biennale în 2007 și 2009. Schafhausen este de asemenea directorul strategic al Fogo Island Arts, o inițiativă a Canadian Shorefast Foundation (shorefast.org) și din Octombrie 2012 Nicolaus Schafhausen este directorul Kunsthalle Viena. Pe lângă experiența vastă în coordonarea instituțiilor și curatorierea de expoziții, Schafhausen este autorul și editorul a numeroase publicații de artă contemporană.
 

Image: Nicolaus Schafhausen © Steffen Jagenburg.



---
BUCHAREST BIENNALE
Bucharest International Biennial for Contemporary Art

Sos. Nicolae Titulescu 1 (Piata Victoriei)
Bucharest  011131 Romania

0 comentarii: