Proiectie speciala cu ocazia Zilei Mondiale a Patrimoniului Audiovizual (UNESCO)

Sâmbătă, 27 octombrie, începând cu ora 19:00, Cinemateca Română organizează o proiecţie specială, cu intrarea liberă, pentru Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual. La Sala Eforie (Jean Georgescu) de pe Strada Eforie nr. 2, va fi prezentat lungmetrajul de ficţiune Cronica anilor de foc (Chronique des années de braise / Chronicle of the Years of Fire), producţie algeriană din 1975, în regia lui Mohammed Lakhdar-Hamina, cu subtitrare în limba română.


Filmul, distins cu prestigiosul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes (este singura producţie din ţările africane şi arabe care a obţinut acest premiu până azi) şi reprezentant al Algeriei în competiţia pentru Oscarul rezervat Celui mai bun film într-o limbă străină, evocă evoluţia mişcării revoluţionare din 1939 şi până la începutul Războiului Algerian de Independenţă (1954-1962), prin perspectiva unui om simplu din mediul rural.

„Regizorul a semnat o mare operă lirică, perfect stăpânită, din care se reţine mai degrabă suflul imens al generozităţii decât o ideologie care pare a fi prea naivă, dat fiind reculul istoriei recente”, scrie criticul francez Denis Canal în „Dictionnaire mondial des films – Larousse”.

Ziua Mondială a Patrimoniului Universal a fost adoptată în cadrul celei de-a 33-a Conferinţe Generale UNESCO (Paris, 1980) şi a fost sărbătorită de atunci în întreaga lume.

Proiecţia filmului are loc în colaborare cu Ambasada Republicii Algeriene Democratice şi Populare în România.

0 comentarii: