Vila Noel - o casa franceza la Bucuresti

Proiectul care a câștigat prestigiosul premiu Louis D al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, va transforma Vila Noël, fost sediu al Serviciului de cooperare al Ambasadei Franței în România, într-un spațiu de excelență pentru studiul științelor sociale francofone : Centrul Regional FRancofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CeReFREA). Inițiatorii acestui proiect de mare amploare sunt Universitatea din București, Institutul Francez din România, New Europe College București și Noua Universitate Bulgară. Imobilul e situat pe str. Emile Zola nr.6 (Piața Dorobanți).


Ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, va preda cheile imobilului rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, în ziua de 18 octombrie, de la ora 11, în prezența Ministrei Educației, Ecaterina Andronescu. Cu ocazia acestei ceremonii va fi ratificat și Acordul de echivalare între guvernele francez și român pentru recunoașterea diplomelor și perioadelor de studii în învățământul superior.

« În paralel cu noul liceu francez, CeReFREA reprezintă un instrument eficient pentru perenizarea francofoniei, care va asigura pentru mai mulți ani înflorirea gândirii francofone în științele umaniste și sociale în toată Europa centrală și orientală», a declarat dl. Stanislas Pierret, Consilier de cooperare, Director al Institutului Francez din România.

Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a pune un spațiu la dispoziția cercetătorilor, doctoranzilor și post-doctoranzilor din domeniu și de a anima rețeaua de științe social-umane prin organizarea de conferințe, evenimente științifice, seminarii și programe de cercetare. 

Actorii instituționali implicați în crearea și activitățile centrului CeReFREA sunt Universitatea din București (UB), prin intermediul Facultății de Științe Politice (FSP), Noii Școli doctorale francofone în științe sociale (EDSS), Colegiului Juridic Franco-Român, Facultăţii de Drept (CJFR) și Catedrei Senghor ; New Europe College (NEC), Institutul de Studii Avansate în Științe Sociale și Noua Universitate Bulgară prin Departamentul de Științe Politice, Sofia (SPNUB).

Vila Noël beneficiază de o suprafaţă utilă de aproximativ 800m2, înzestrată cu săli pentru conferințe și seminarii (cu o capacitate de 15, 30, sau 100 persoane), o bibliotecă și birouri individuale. Clădirea permite și amenajarea unor camere pentru 5 - 8 rezidenți cât și a unei cafenele.  

România deține un rol strategic în promovarea limbii franceze, ca limbă de studiu și de inserție profesională. Peste 1,8 milioane de elevi și studenți studiază limba franceză sau urmează studii în această limbă în România, iar Franța este prima destinație a studenților români, cu mai mult de 4.000 de înscriși în universitățile franceze la licenţă, master şi doctorat. În domeniul științelor umane și sociale, tradiția francofonă este puternică și vizibilă mai ales prin cele câteva sute de studenți care urmează în fiecare an  programele francofone de drept, științe politice, sociologie, filologie, comunicare și alte discipline..

0 comentarii: