Gustavia: dans contemporan, burlesc si performance

Vineri, 19, si sambata, 20 octombrie, Mathilde Monnier, celebra dansatoare si coregrafa franceza si La Ribot, performing artist de origine spaniola, aduc la Bucuresti (Bulandra, Sala Izvor), un spectacol delirant care imbina burlescul, dansul contemporan si performance-ul. Duminica, 21 octombrie, cele doua artiste vor sustine si un atelier pentru dansatori profesionisti in colaborare cu CNDB. Spectacolul va avea o reprezentatie si la Cluj, pe 23 octombrie.
Gustavia este in primul rand o intalnire: aceea dintre doua femei si doua artiste cu parcursuri foarte diferite (una venind din dans, cealalta din performing arts), dar cu aceeasi pasiune pentru burlesc.  Mathilde Monnier este directoarea Centrului coregrafic din Montpellier, iar La Ribot o artista experimentala din linia Marinei Abramovic. Impreuna, ele sunt Gustavia: un clown cu doua capete in pragul crizei de nervi (Le Monde).
 
Gustavia este un nume feminin, dar mai ales un fals nume de scena – iar spectacolul, un duo coregrafic conceput ca un solo pe doua voci. Ruda  cu cabaretul contemporan sic si dement, si cu spectacolele de variété mondene si retro, Gustavia sfarseste prin a exploda intr-o diatriba feroce impotriva cliseelor feminine.
 
Un spectacol amuzant, dar de o  fragilitate burlesca, un du-te/vino intre tragedie si comedie, intre plans si ras. (Midi-Loisir)
 
Spectacolul a fost creat pentru Festivalul de dans de la Montpellier in 2008 si s-a jucat printre altele la Centrul Pompidou din Paris, la Toulouse, la Culturgest Lisabona, la Geneva, Mercat de les flors Barcelona.
 
La Bucuresti, duminica de la ora 10.30 va avea loc proiectia a doua filme de dans despre Mathilde Monnier si La Ribot, la Cinema Elvira Popescu : Vers Mathilde de Claire Denis si La Ribot Distinguida de Luc Peter. Tot duminica, de la ora 15.00, Studio dans CNDB (Sala Palatului) va gazdui un atelier de dans si de miscare pentru profesionisti. La acesta se pot inscrie actori si dansatori, pe baza unui scurt CV, pe care il pot trimite pana vineri, 19 octombrie, ora 16, la CNDB/Andreea Novac – andreea.novac@cndb.ro. Participarea este libera, in limita locurilor disponibile.
 
Mathilde Monnier este coregrafa si directoarea Centrului coregrafic din Montpellier din 1994 si una dintre vedetele consacrate ale Festivalului de la Avignon. Cu spectacolul Arrêtez, arrêtons, arrête (1997) dupa un text violent de Christine Angot isi confirma stilul clinic. In Publique din 2004 coregrafa surprinde iar c-un spectacol exclusiv feminin pe melodii ale lui Pj Harvey. In 2005 colaboreaza din nou cu Christine Angot pentru Festivalul de la Avignon. In 2008 realizeaza o comanda pentru Filarmonica din Berlin, dirijata de Simon Rattle, opera la care urca pe scena 130 de amatori. In 2010 creeaza Pavlova 3'23, structurata in jurul a 8 propuneri : masculine, feminine, vorbitoare, mobile sau imobile, toate interpretari ale Mortii lebedei. Regizoarea Claire Denis i-a dedicat un documentar, Vers Mathilde.
 
La Ribot, nascuta la Madrid, a lucrat la Londra intre 1997 si 2004 iar in prezent traieste si lucreaza la Geneva. Desi initial a urmat o formare in balet clasic, creatiile ei se situeaza la intersectia dintre dans contemporan, performance si video si au fost prezentate atat in galerii de arta ca Tate Modern (expozitia Living art, impreuna cu Marina Abramovic, Franko B, Guillermo Gomez Pena, Jérôme Bel, Tim Etchells, Castellucci, 2003) cat si in teatre sau festivaluri internationale de artele scenei si performance-uri. In ultimii 10 ani, La Ribot a creat un vocabular exigent plin de umor cu celebra serie de piese distinguished series. De la inceputul anilor 2000 foloseste mult si materiale video: piese filmate in direct din punctul de vedere al corpului in miscare. Este printre cele mai cunoscute artiste contemporane care mixeaza genurile si performanceu-rile.
Reprezentatii:
Vineri 19 si sambata 20 octombrie, ora 19.00 la Teatrul Bulandra - sala Liviu Ciulei (Izvor), Bucuresti.
Marti 23 octombrie 2012, ora 20.00 la Teatrul National din Cluj-Napoca.

Biletele sunt in vanzare la teatrele:
Teatrul Bulandra (Izvor si Icoanei)
Teatrul National din Cluj-Napoca
Organizatori: Institutul Francez din Bucuresti si Ambasada Frantei in Romania, in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti si Colectiv A Cluj
Co-producatori: Teatrul L.S. Bulandra Bucuresti si Teatrul National din Cluj-Napoca.

0 comentarii: