NexT împlinește 10 ani. Oscars Night revine la CinemaPro



Cele cinci filme nominalizate anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune se văd iarăși la Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie), în cadrul programului Oscars Night. Proiecția are loc vineri, 8 aprilie, începând cu ora 20.30, la CinemaPro din București.
 
Câștigătorul de anul acesta a fost Stutterer, regizat de Benjamin Cleary, un film care spune povestea unui tânăr cu defect de vorbire care și-a găsit vocea într-o relație online. Însă atunci când persoana de care este îndrăgostit vrea să îl întâlnească în viața reală, bărbatul se luptă cu ideea de a se expune, cu defecte cu tot. Irlandezul Cleary a avut pe scena Oscarurilor un emoționant discurs: „Atunci când îți faci primul film, trebuie să convingi mulți oameni să riște cu un regizor debutant”, a spus el, mulțumind echipei pentru că a crezut în proiectul său.
 
Programul Oscars Night propune încă patru povești, cât se poate de diferite. Drama Shok prezintă provocările prin care trec doi prieteni adolescenți în timpul războiului din Kosovo. Comedia Ave Maria pune în opoziție cinci călugărițe catolice și o familie de israelieni, în apropierea Sabatului. Drama Day One este povestea unei femei afgano-americane, aflate în pragul divorțului, care decide să devină translator pentru trupele americane din Afganistan. Iar Everything Will Be Ok, regizat de germanul Patrick Vollrath, este o dramă cu accente de thriller despre un tată divorțat și fiica lui adolescentă. Vollrath mai are un film la NexT anul acesta: The Jacket, despre un băiat, o fată și o jachetă, concurează în competiția oficială.
 
Abonamentele pentru cea de-a zecea ediție a Festivalului NexT, împreună cu biletele pentru programul Oscars Night, se pot cumpăra începând de azi, 1 martie, de pe site-ul eventbook.ro. Primele 10 abonamente vândute au un preț special: 50 de lei.
 
Un alt program care revine anul acesta la NexT Film Festival este Short Matters!, colecția de scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Sunt 15 filme din toată Europa, care aparțin unor genuri diferite. Printre ele, și câștigătorul, Picnic, un film croat despre un copil blocat în trafic, în drum spre penitenciarul în care stă tatăl său. Filmele din programul Short Matters! vor putea fi vizionate în sala de proiecții a Institutului Cultural Roman, tot pe data de 8 aprilie, începând cu ora 18.00. Intrarea este liberă.
 
***
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România și al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.
 
Parteneri: HBO, ShortsTV, French Revolution, CineLabs, Mobila Dalin, Noumax, J’ai Bistro, Villa Kult, Ambasada Franței în România,  Institutul francez din București, Ambasada Suediei în România, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România,  Ambasada Spaniei în România.

0 comentarii: